Punct

-Gastro

Training care vizează crearea de puncte gastro-rurale, bucătării gospodine, preparate cu caracteristici locale.

Semnificația Punctului Gastronomic Local
01

”Punctele gastronomice locale sunt unități stabilite în bucătăriile rurale (bucătării private) unde mâncarea este preparată și servită conform rețetelor specifice regiunii, pentru cel mult 12 persoane; ingredientele necesare preparării produselor culinare provin în mare parte din propria gospodărie, de la producători locali / unități autorizate din punct de vedere sanitar și al siguranței alimentelor”.*

* Anexa 1, Secțiunea II, punctul m, a Regulamentului NEAH (Autoritatea Națională de Sănătate și Siguranța Animalelor) nr. 2008/111, cu modificările și completările ulterioare
Elementele definitorii ale PGL
02
  • pot funcționa în gospodării permanente/sezoniere, ferme agricole, pisciculturi, stâne, ferme de fructe și vin, crame, unități de vânătoare;
  • Produsele alimentare pot fi preparate și servite de proprietari și membrii familiei lor în propriile gospodării consumatorilor (pentru cel mult 12 persoane simultan);
  • produsele alimentare pot fi procurate din propria gospodărie sau de la producători locali;
  • Ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor pot proveni din unități autorizate din punct de vedere sanitar și al siguranței alimentelor;
  • Majoritatea materiilor prime/alimentelor provin din propria gospodărie sau de la producătorii locali.
Originea alimentelor utilizate în PGL
03

Din propria gospodărie:

  • carne de porc, oaie, pasăre, iepure etc.;
  • lapte, ouă;
  • miere;
  • fructe și legume;

De la unități înregistrate sanitar și pentru siguranța alimentelor din apropiere (cele care nu se găsesc în propria gospodărie):

  • centre de sacrificare, abatoare;
  • centre de colectare pentru pește, carne de vânat și produse forestiere necelulozice etc.;
În sus