Új Gasztrópont képzés, részletekért katt ide

Gyümölcsfák metszéséről Baróton

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének szervezésében Gyümölcsfák tavaszi metszése és ápolása címmel Hatos György székelykeresztúri kertészmérnök tartott gyakorlati bemutatót Baróton, Hajdó József Baróti Szabó Dávid utcai kis gyümölcsösében.

A hétvégi bemutatónak az időjárás is kedvezett, s bár Barót és környéke nincs nagy gyümölcstermő vidékként számontartva, mégis, a tavaszi napsütésben számos érdeklődő volt kíváncsi arra, mi is a pontos teendő a gyümölcsfáinkkal, mit tehetünk – mit kell megtennünk – gyümölcsöseinkben azért, hogy minél szebb termésre számíthassunk ősszel.

Kezdetben szó esett a gyümölcsfák telepítéséről. Megtudhattuk, azt sokkal jobb elvégezni ősszel, mint tavasszal, és elsőként a gyümölcsös tájolására érdemes odafigyelni, hogy a nap által jobban ért keleti oldalra az alacsonyabb, hátrább a magasabbra növő fák kerüljenek. Nem árt az sem, ha egy sorba ugyanazt a fajtát ültetjük, hogy vízszükségletük ugyanaz legyen – mondta a mérnök.

A metszés gyakorlatának bemutatása, mikéntjének megértése már nagyobb figyelmet igényelt, ám a szakember megnyugtatta az érdeklődőket: e tekintetben mindenkinek kialakul egy egyéni látásmódja – van, aki az erőteljesebb, van, aki a gyengédebb beavatkozásra esküszik, de valójában egyik sem téves, a fa ugyanis mindegyikre „megfelelőképpen” válaszol. „Nem kell félni a metszéstől, ha elképzelünk valamit, ahhoz tartsuk is magunkat” – hangsúlyozta.

Ő inkább a szelídebb metszés híve, ennek megfelelően mutatta meg a különböző fafajtákon azt, mire kell odafigyelni. A lényeget úgy foglalta össze, hogy „azért metszünk, hogy minden évben termésünk legyen”, mert egyébként metszés nélkül a következő évben gyengébb eredményre számíthatunk, mivel a fa minden tápanyagot az előző évi termésbe „nyomott”.

Szó esett a gyümölcsfák betegségeiről, arról, hogy miért jó, ha lemeszeljük a gyümölcsfákat, amit szintén jobb lenne ősszel megtenni. Ennek amellett, hogy szépen mutat a gyümölcsösünk, jótékony hatása az, hogy késleltetjük vele a virágzást (mivel a fehér szín visszaveri a fényt), így akár a kései fagykárt is megelőzhetjük vele – tudták meg a jelenlevők –, akik végül egy-egy idei gazdanaptárt kaptak ajándékba, valamint ígéretet a falugazdászoktól, Nagy István Csongortól és Dávid Zoltántól, hogy hasonló hasznos bemutatókat ezután is szerveznek Erdővidéken.

Forrás: https://www.3szek.ro

Görgess a tetejére